Sivut

perjantai 29. toukokuuta 2015

Herkullista kesää odotellen

Huomenna pääsemme hyvin ansaitulle kesälomalle!
Tästä saatte vinkkejä kesän juhlapöytään. ;)
Ysien tekemä kinkkuvoileipäkakku

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voileipäkakku

 Ainekset:

- Leipä: 400 g (9-12 palaa) paahtoleipää tai noin ½ tummaa ja vaaleaa vuokaleipää
- Kostutus: (Valitse täytteeseen sopiva kostutus.) ½ dl kalalientä, laimennettua sitruunamehua, kasvislientä, kevytkermaa tai maitoa
- Kuorrutus: juustotäyte (ohje alla) tai noin 1 dl majoneesia
- Koristeet: Leivän teemaan sopivia, esim. kalavoileipäkakkuun katkarapuja ja juustovoileipäkakkuun juustoviipaleita. Käytä korisetelussa myös vihanneksia ja yrttejä.

- Täyte (valitse kaksi):
1. Kinkkutäyte
1/4 punaista paprika
100 g palvikinkkua
½ dl kermaviiliä tai sulatejuustoa
(viher)pippuria

1. Pese ja kuutio paprika. Hienonna kinkku.
2. Sekoita kaikki aineet keskenään tasaiseksi tahnaksi.

2. Kalatäyte
150 g savukirjolohta, savupallasat tai 1 tlk säilykelohta tai tonnikalaa
50 g (½ dl) ruohosipuli-, tilli- tai pippurituorejuustoa
½ dl kermaviiliä

1. Hienonna kala.
2. Sekoita kaikki ainekset keskenään tasaiseksi tahnaksi.

Ysien tekemä kalavoileipäkakku.













3. Ananas-juustotäyte
50 g sinihomejuustoa
1 dl ananasmurskaa
½ dl tuorejuustoa

1. Hienonna sinihomejuusto tarvittaessa esimerkiksi syvällä lautasella haarukalla.
2. Sekoita kaikki aineet keskenään tasaiseksi tahnaksi.

4. Herkkukurkku-juustotäyte
1 dl herkkukurkkua (hienonnettua)
1 dl juutoraastetta
½ dl kermaviiliä tai sulatejuutoa

1. Hienonna herkkukurkku.
2. Sekoita kaikki aineet kekenään tasaiseksi tahnaksi.

5. Juustotäyte
100 g tuore- tai sulatejuutoa (oman teeman makuista, esim. liha tai kala)
½-1 dl kermaviiliä
(juustoraastetta)
(pippuria tai yrttimausteita)

1. Sekoita kermaviiliä tuore- tai sulatejuuton sekaan niin paljon, että saat helposti levitettävän tahnan. Varo kuitenkin, ettei tahnasta tule valuvaa. Jos näin käy, saat tahnan sidottua lisäämällä juustoraastetta.
2. Mausta halutessasi.

Vinkki! Näitä täytteitä voit käyttää myös vaikkapa tuulihattujen, ruisnappien, rieskarullien, uuniperunoiden tai leivän täytteenä.

Valmistus

1. Poista leivän kuoret. Jos käytät vuokaleipää, leikkaa leivät sahateräisellä veitsellä pituussuuntaan noin ½ cm:n paksuisiksi viipaleiksi. Tumma leipä kannattaa leikata vielä ohuemmaksi, sillä sen on rakenteeltaan tiiviimpää.
2. Kostuta leipäviipaleet voitelusiveltimellä.
3. Valmista täytteet.
4. Kokoa kakku. Levitä tasainen kerros täytettä kostutetulle leipäviipalelle reunoja myöten. Paina päälle toinen viipale ja uusi kerros täytettä. Huom. laita erilaista täytettä ja/tai leipää vuorotellen.
5. Kääri valmis kakku kosteaan voipaperiin tai muoviin. Nosta viileään ja aseta päälle kevyt paino. Anna imeytyä muutama tunti tai yön yli.
6. Valmista kuorrutus ja valitse koristeet kakun täytteiden mukaan.
7. Kuorruta kakun pinta ja reunat. Koristele.

Teksti: Pihla