Sivut

keskiviikko 29. huhtikuuta 2015

Vapun ruokaperinteitä

Vappua vietetään monesta syystä. Sitä vietetään kevään loppupulen juhlana ja työväen juhlana. Suomessa vappua vieteään myös ylioppilaiden karnevaalijuhlana. Vuodesta 1979 alkaen vappua on liputettu suomalaisen työn päivänä.

Vappu on taas herkuttelun aikaa. Ensimmäisenä tulevat varmasti mieleen munkit, sima, vappupallot ja serpentiini. Ne tuovatkin vappuista tunnelmaa.

Munkit tehdään pullataikinasta ja paiseteaan kuumassa ölyssä. Valmiit munkit pyöritellään sokerissa ja sitten ne ovatkin valmiita tarjottavaksi siman kera.

Sima on perinteinen vappujuoma, joka tunnetaan laajalti Euroopassa. Skandinaviassa simalla on pitkät perinteet. Suomalainen sima ei ole kuitenkaan perinteistä hunajajuomaa, vaan siihen saadaan maku sitrushedelmistä. Juomaan lisätään hiivaa ja se laitetaan käymään, jolloin siihen muodostuu alkoholia.

Vapputarjoiluun kuuluu ehdottomnasti myös tippaleivät, rosetit ja perunasalaatti.

Tippaleipä on vapun ruokaperinteisiin kuuluva, perinteinen, makea leivonnainen. Se sai syntynsä Suomessa 1700-luvulla säätyläiskodeissa.
Tippaleivän sukulainen eli sitä vastaava leivonnainen tunnetaan Itävallassa ja Etelä-Saksassa nimellä Strauben sekä Yhdysvalloissa nimellä funnel cake.
Tippaleipä valmistetaan käyttäen maitoa, vehnäjauhoja, kananmunia, sokeria, sitruunan kuorta, suolaa sekä muita mausteita. Taikina pursotetaan ohuena nauhana kuumassa öljyssä lepäävään pyöreään muottiin. Taikina kypsyy öljyssä ja valmiit tippaleivät ongitaan reikäkauhalla. Ylimääräinen rasva liuotetaan pois ja päälle ripotellaan tomusokeria. Tippaleipä tarjoillaan usein siman kanssa.


Suomessa tunnetaan myös rosetti, tippaleivän tapainen, rapea ja hento vappuherkku. Niiden suosio ei tosin ole yhtä kova, sillä niiden valmistus vie aikaa ja vaatii erityisen rosettiraudan. Niitä ei myöskään myydä kaupoissa, toisin kuin tippaleipiä. Rosetin nimi tulee niiden ruusumaista jäljittelevästä kuviosta. Roseteista on tullut viime aikoina eri muotoja, kuten perhoskuvio.

Kylmä perunasalaatti valmistetaan perunoista, sipulista ja maustekurkusta. Mukana on joko majoneesia tai öljypohjaista kastiketta.

Silliruoatkin ovat olleet vappuna suosittuja.

Seuraavaksi vappuruokien ohjeita Aurinkokoulun tapaan.

Sima

1-2 sitruunaa
3dl sokeria
3dl fariinisokeria
4l vettä
1 maustemitta kuivahiivaa TAI 1/8tl hiivaa
1 dl rusinoita
1. Pese sitruuna ja kuori perunankuorimaveitsellä. Poista valkoinen osa ja leikkaa sitruuna ohuiksi viipaleiksi.
2. Pane sokeri ja sitruunan kuoret ja viipaleet 5 litran vetoiseen astiaan.
3. Kiehauta puolet vedestä. Kaada vesi astiaan sokerin ja sitruunan päälle. Sekoita, kunnes sokeri on sulanut. Lisää loput vedestä.
4. Liota hiiva kahvikupilliseen kädenlämpöistä vettä ja sekoita astiaan. Peitä astia kannella tai liinalla.
5. Anna siman käydä huoneenlämmössä seuraavaan päivään.
6. Tiputa puhtaisiin pulloihin muutama rusina ja teelusikallinen sokeria kuhunkin. Siivilöi ja pullota juoma.
Säilytä pullot viileässä. Sima on valmista 2-3 päivän päästä.

Munkit

20 kpl.
2 1/2 dl maitoa
25g hiivaa
1 kananmuna
3/4 tl suolaa
2 tl kardemummaa
6-7dl vehnäjauhoja
50g margariinia TAI voita
(Täyte: Kiinteää marmeladia)
UPPOPAISTAMISEEN:
öljyä TAI kookosrasvaa.
PINNALLE
sokeria

1. Murenna hiiva kädenlämpöiseen maitoon ja sekoita puuhaarukalla. Vatkaa joukkoon muna, mausteet ja suurin osa vehnäjauhoista. Lisää pehmeä rasva ja loput jauhot koneella tai kädellä alustaen. Anna taikinan kohota peitettynä kaksinkertaiseksi.
2. Leivo taikinasta 20 pientä pullaa. Anna niiden kohota leipomisalustalla tai leivinpaperilla.
3. Kuumenna rasva rautapadassa. Rasva on sopivan kuumaa kun pieni pala taikinaa ruskistuu minuutissa. Pane pari munkkia kerrallaan varoen kuumaan rasvaan kypsymään 5-7 minuutiksi. Käännä kerran välissä.
4. Nosta valmiit munkit reikäkauhalla tai kahdella haarukalla valumaan talouspaperille. Pyörittele ne lämpiminä sokerissa, näin sokeri tarttuu paremmin.
5. Jäähdytä ja siivilöi rasva ja säilytä peitettymä seuraavaan kyttöön.
MUUNNOS: Rinkelimunkit
Valmista muutoin samoin kuin munkit, mutta muotoile niistä rinkilän muotoiset juuri ennen kypsentämistä. Tee kohonneisiin pikkupulliin reikä ja paina etusormet reiässä yhteen. Venytä taikinaa kieputtelemalla etusormia sen sisässä. Kypsennä munkkien tavoin ja pyörittele vaikkapa kanelisokeriseoksessa.

Tippaleivät

3 kananmunaa
1,5tl suolaa
2rkl sokeria
1 1/2 dl maitoa
n.3dl vehnäjauhoja
KEITTÄMISEEN
kasviöljyä
PINNALLE
tomusokeria

1. Sekoita kananmunien rakenne rikki. Lisää suola, sokeri, maito ja vehnäjauhot. Sekoita taikina sileäksi.
2. Laita osa taikinasta pursottimeen, jossa on pyöreäreikainen suutin tai muovipussiin. Leikkaa muovipussin kärjestä sensuuruinen pala, että pursotettava taikina on spagetin paksuista.
3. Kuumenna öljy kapeapohjaisessa padassa. Pursota kuumaan rasvaan ns. koekiemura, jotta näet ovatko rasvan kuumuus ja taikinan kiinteys kohdallaan. Laita padan pohjalle pieni säilyketölkki, josta on poistettu pohja ja kansi. Öljy ei saa nousta tölkin reunojen yli. Pursota taikina kiemuraiseksi keoksi tölkin sisään. Ota tölkki pois pihdeillä heti kun taikina hyytyy ja pursota uusi tippaleipä sen sisälle. Käännä tippaleipä reikakauhalla. Nosta kullanruskeaksi kypsynyt siivilään valumaan.
4. Seulo jäähtyneiden tippaleipien molemmin puolin tomusokeria.
! Uudelleenkäytä rasva.





Teksti: Janika, Pihla, Maria, Sofia
Kuvat: Sofia, Pihla, Janika, Maria
Ohjeet: Marjo-ope